توسعه کشت گیاهان دارویی در ۱۱ هزار هکتار از اراضی همدان/ ضرورت شکستن طلسم خام‌فروشی با تکمیل زنجیره ارزش

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به زیر کشت رفتن ۱۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی استان برای تولید گیاهان دارویی، از آغاز طرح توسعه کشت تناوبی در سطح ۲ هزار هکتار از اراضی آیش خبر داد و بر لزوم ورود همه‌جانبه دستگاه‌های متولی جهت تکمیل زنجیره فرآوری و جلوگیری از خام‌فروشی محصولات شاخصی نظیر رازیانه و زعفران تأکید کرد.

به گزارش فردای همدان، بهروز فروزانفر در تشریح آخرین وضعیت تولید گیاهان دارویی در استان همدان اظهار داشت: یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد و مزیت‌های نسبی گیاهان دارویی، بازدهی و توجیه اقتصادی مطلوب آن‌ها در سطوح و اراضی خُرد است.

 

وی با بیان اینکه کشاورزی در اراضی کوچک‌مقیاس با کشت گیاهان دارویی معنای جدیدی یافته است، افزود: برخلاف کشاورزی صنعتی و مکانیزه که در اراضی وسیع معمولاً منجر به کاهش نیاز به نیروی کار می‌شود، کشت گیاهان دارویی به دلیل ماهیت “کارپذیر بودن” و قابلیت اجرا در مساحت‌های محدود، به پایداری اشتغال در جوامع روستایی کمک شایانی می‌کند و نقش بازدارنده‌ای در مقابل مهاجرت‌های ناخواسته به شهرها ایفا می‌نماید.

 

اجرای طرح تحولی در اراضی آیش دیم

 

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به برنامه‌های توسعه‌ای این سازمان در دو سال اخیر، از یک ابتکار عملیاتی خبر داد و گفت: در یک اقدام نوین، طرح توسعه کشت گیاهان دارویی در سطح ۲ هزار هکتار از اراضی استان کلید خورده است؛ در این الگوی کشت، محصولاتی نظیر خاکشیر، زیره و سیاه‌دانه در تناوب با کشت‌های دیم مانند گندم قرار گرفته‌اند.

 

فروزانفر در تبیین جزئیات این روش تصریح کرد: در سیستم‌های سنتی اراضی دیم، کشاورزان معمولاً یک سال زمین را زیر کشت گندم می‌برند و سال بعد زمین را به صورت آیش (خالی) رها می‌کنند. راهبرد ما این است که از این فرصت آیش استفاده کرده و کشت گیاهان دارویی کم‌آب‌بر را جایگزین کنیم؛ طرحی که در دو سال گذشته آغاز شده و اگرچه ممکن است در تمام نقاط استان پاسخ یکسانی ندهد، اما در بسیاری از مناطق نتایج نویدبخش و موفقی به همراه داشته است.