نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش فردای همدان، با خبر شدیم دستگاه سنگشکن ایرانی توسط دکتر موسویبهار؛ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان و تیم همراه در پارک علم و فناوری استان تولید شده و در مرحله اخذ مجوز راهاندازی از وزارت بهداشت است.
از آنجا که استان همدان نیاز شدید به دستگاه سنگشکن دارد و مراحل ورود دستگاه خارجی به کشور با سختیهایی همراه است، تولید این دستگاه بومی در استان برای نخستین بار در کشور نویدبخش این بوده که میتوانیم از دانش بومی بهرهمند شویم و نیاز ایران به این تجهیزات پیشرفته تامین شود و وابسته به کشورهای خارجی نباشیم.
در این راستا به سراغ این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان و عضو موسس شرکت دانشبنیان که مشاور علمی و پزشکی در تولید سنگشکن بومی نیز بوده، رفتیم و موضوعاتی را در خصوص تولید این دستگاه از زبان ایشان شنیدیم.
دکتر حبیب الله موسوی بهار در گفتوگو با خبرنگار وبدا با بیان اینکه سنگشکن کلیه و مجاری ادراری به دو بخش تقسیم میشود اظهار کرد: سنگشکن درون اندامی، ابزار بسیار کوچکی است و توسط آندوسکوپها از طریق مجاری مربوطه به داخل بدن بیمار هدایت میشود و از این طریق سنگ جلوی چشم جراح خورد شده و قطعات آن از بدن بیمار خارج میشود.
وی با اشاره به اینکه این اقدام توسط جراحی و از طریق بیهوشی کردن بیمار انجام میشود گفت: نوع دیگر دستگاه سنگشکن که بین مردم هم به سنگشکن معروف بوده، دستگاه برون اندامی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید بر اینکه سنگشکن برون اندامی کلیه و مجاری ادراری دستگاه بزرگی است که داخل یک اتاق بزرگ جای میگیرد افزود: درمان بیمار با این دستگاه به صورت سرپایی است که به پهلوی بیمار متصل شده و از طریق امواجی که ارسال میشود، انرژی روی سنگ آزاد شده و آن را منهدم میکند.
وی با اشاره به اینکه سنگشکن برون اندامی کلیه و مجاری ادراری از لحاظ تکنولوژی و علم روز پیشرفته و از سنگشکنهای درون اندامی متفاوتتر است گفت: معدود شرکتها و کشورهایی این دستگاهها را تولید میکنند که معروفترینها چند شرکت آلمانی هستند و طی چند سال اخیر هم چند شرکت چینی اضافه شدند و در مجموع سازندههای این دستگاهها محدود است.
دکتر موسویبهار با بیان اینکه در هر استانی از کشور به طور متوسط چند سنگشکن نیاز است که در استانهایی مثل تهران و خراسان تقریبا تعداد بالایی دارند اما در شهرهای کوچک کمتر است ادامه داد: چند سال پیش تیمی که در دانشگاه علوم پزشکی همدان به عنوان شرکت دانشبنیان مستقر شده بود و من هم عضوی از این شرکت هستم، به این نتیجه رسید که خود شروع به ساخت این دستگاه سنگشکن کند.
وی با اشاره به اینکه دانشمندان و مهندسان برجسته استان روی تولید دستگاه سنگشکن کار کردند خاطرنشان کرد: ابتدا مراحل تحقیقاتی و جمعآوری اطلاعات پیش رفت و سپس امکانسنجی صورت گرفت و مرحله بعدی تولید بخشی از این دستگاه بود که مهمترین و پیچیدهترین بخش از سنگشکن برون اندامی محسوب میشود.
این عضو موسس شرکت دانشبنیان در همدان خاطرنشان کرد: کویل یا سیمپیچ انرژی را در نهایت تولید میکند و از نظر علم و تکنولوژی مهمترین و پیچیدهترین بخش دستگاه سنگشکن برون اندامی به شمار میآید که بسیار “های تک” بوده و کار ظریفی است.
وی بیان کرد: مرحله اول توانستیم کویل را بسازیم و روی دستگاههای موجود خارجی سوار کنیم و البته بعد از گرفتن مجوزهای لازم، در کلینیک و بالین استفاده کنیم.
دکتر موسوی بهار با بیان اینکه درواقع شرکت دانشبنیان ما با همان کویل تاسیس و به عنوان شرکت دانشبنیان ثبت شد ادامه داد: بعد از اینکه کویل را ساختیم که دانش اصلی و پیچیدگی علمی و فنی در آن وجود دارد، تصمیم گرفتیم روی بقیه بخشهای این دستگاه سنگشکن هم که راحتتر است، کار کنیم.
وی با بیان اینکه قریب به ۱۰ سال است که تیم فنی و مهندسی بسیار مجرب، ورزیده، دانا و دانشمند روی این مسئله کار میکنند گفت: در حال حاضر دستگاه ما آماده تستهای آزمایشی و بعد کیلینکالی است.
این مشاور علمی و پزشکی در تولید سنگشکن با بیان اینکه دستگاه سنگشکن ما این هفته برای انجام تستهای مربوطه به وزارت بهداشت ارسال شد افزود: منتظر هستیم ببینیم طی چه مدت مجوز لازم داده خواهد شد؛ امیدواریم بتوانیم با مساعدت صورت گرفته تستهای آزمایشگاهی را تا پایان سال به اتمام برسانیم که البته کار پیچیده و سنگینی است و کار آسانی نخواهد بود چرا که تکنولوژی بالاست و بسیاری از این تستهای آزمایشگاهی چون بار اول بوده، یا در ایران وجود ندارد و تجربهای در آن نیست، دشوار است. وی بیان کرد: تیم ما به تیم وزارت بهداشت کمک خواهد کرد تا قسمتهای مختلف این دستگاه از لحاظ الکتریکی، مکانیکی، خطرات آسیبدیدگی بیمار، اپراتور و… تست شود.
دکتر موسویبهار با بیان اینکه اگر بتوانیم مجوز این دستگاه را تا پایان سال بگیریم، بعدا اجازه خواهند داد در جایی مثل کلینیک مستقر شود و پزشکانی با آن کار کنند و نتایج کلینیک هم استخراج شود خاطرنشان کرد: بعد از اینکه در این دو بخش جمعبندیهایی صورت گرفت و مجوزهای لازم گرفته شد، آنگاه اجازه میدهند دستگاه به فروش برسد و تولید انبوه شود و در مراکز داخلی و خارجی استفاده شود.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه، با توجه به کمبود دستگاه سنگشکن در استان آیا این دستگاه در استان مورد استفاده قرار خواهد گرفت؟ گفت: وظیفه شرکت ما تولید این محصول است و اینکه در استان مورد استفاده قرار گیرد، باید توسط استان خریداری شود.
این عضو موسس شرکت دانشبنیان بیان کرد: همدان یکی از استانهایی است که به شدت به دستگاه سنگشکن نیازمند است و میطلبد چند دستگاه در این استان و در شهرستانهای مختلف راهاندازی شود تا مردم راحت باشند و به خاطر نبود این دستگاه در شهر خود، مسیر طولانی را به شهر دیگر طی نکنند.
وی افزود: ما به دنبال این هستیم مردم استان همدان از این دستگاهی که توسط مهندسان و دانشمندان استان تولید شده، بهرهمند شوند.
دکتر موسوی بهار در خصوص پایین بودن قیمت این دستگاه به نسبت دستگاه خارجی که وارد کشور میشود گفت: در تولید این دستگاه هزینه مادی و فیزیکی و هزینه معنوی مطرح است؛ از کشورهای خارجی هم که دستگاههایی را با قیمت بالایی خریداری میکنیم، همه هزینه به خاطر تجهیزات نیست که بگوییم مثلا سیمپیچ و قطعات آن قیمت بالایی دارد، بلکه هزینه علمی که در آن به کار رفته است را نیز از ما میگیرند.
وی با اشاره به اینکه طبق آخرین اطلاعات سادهترین نوع دستگاه سنگشکن خارجی ساخت کشور آلمان از ۲۵ میلیارد تومان شروع میشود و قیمت سنگینترین نوع آن ۵۶ میلیارد تومان است گفت: قطعا یک دستگاهی که ۵۶ میلیارد تومان هزینه دارد، قیمت آن به خاطر تجهیزات نیست بلکه علم به کار گرفته شده و افرادی انرژی و وقت گذاشتهاند.
این مشاور علمی و پزشکی در تولید سنگشکن با بیان اینکه پیشبینی ما این است که این دستگاه در استان نصف یا حداکثر ۶۵ درصد قیمت خارجی روانه بازار شود خاطرنشان کرد: در تولید این دستگاه چندین مهندس از جمله الکترونیک، میکرو الکترونیک، سیالات و… که اکثر استادان دانشگاههای فنی و مهندسی هستند، تقریبا هشت سال کار کردند و این یک سرمایه معنوی است اما برآورد ما این بوده که بین ۵۰ الی ۶۵ درصد خارجی بتوان روانه بازار کرد که آن نیز ارزش زیادی دارد.
وی گفت: یک دستگاه سنگشکن خارجی اگر ۳۵ میلیارد تومان هزینه داشته باشد ما این دستگاه تولید داخل را میتوانیم با ۱۵ تا ۱۷ میلیارد تومان روانه بازار کنیم که ارزش بالایی دارد، بعلاوه اینکه این پول در داخل کشور میماند و ارزش افزوده نیز محسوب شده و اشتغالزایی هم ایجاد میشود.