مصرف غیرمنطقی داروها، چالشی جدی در استان/ آمار مصرف داروهای تزریقی و آنتی‌بیوتیک‌ها در همدان بالاتر از میانگین کشوری

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده‌های دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به بحران جهانی مصرف غیرمنطقی داروها، گفت: سازمان جهانی بهداشت برآورد کرده است که بیش از نیمی از داروها در سطح جهان به‌صورت نامناسب تجویز، توزیع یا مصرف می‌شوند و نیمی از بیماران در مصرف صحیح آن‌ها کوتاهی می‌کنند.

به گزارش فردای همدان، دکتر فاخته قربانی شهرت در جمع اصحاب رسانه اظهار داشت: مصرف بیش از اندازه داروهای پلی‌فارماسی، داروهای ضدمیکروبی و داروهای تزریقی در سطح کشور به ثبت رسیده است که متأسفانه درصد مصرف داروهای تزریقی در این استان از میانگین کشوری بیشتر است.

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده‌های دارویی دانشگاه علوم پزشکی همدان به اهم اقدامات انجام‌شده توسط سازمان غذا و دارو در راستای مصرف منطقی داروهای ضدمیکروبی اشاره و افزود: این اقدامات شامل آموزش به عموم مردم، اجرای برنامه‌های مرتبط برای گروه‌های پزشکی و پیراپزشکی، عضویت در برنامه GLASS-AMC سازمان بهداشت جهانی، پایش مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها بر اساس طبقه‌بندی AWaRe سازمان بهداشت جهانی، پایش مصرف آنتی‌بیوتیک در بیمارستان‌های آموزشی و بررسی ایمنی و عوارض داروهای آنتی‌میکروبیال است.

وی بیان کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲ میلیون و ۱۸۲ هزار و ۹۸۲ نسخه در سامانه پایش نسخ ثبت شده که از این تعداد،۳۵/۷۶ درصد مربوط به داروهای آنتی‌باکتریال، ۲۴.۶۹ درصد مربوط به داروهای کورتیکواستروئید و ۴۵.۴۱ درصد مربوط به داروهای تزریقی بوده است.

قربانی شهرت با ابراز نگرانی درباره فرهنگ استفاده از داروهای تزریقی در همدان، گفت: اقبال مردم این استان به داروهای تزریقی باعث شده نرخ مصرف این داروها از میانگین کشوری بالاتر باشد، پنی‌سیلین‌ها نیز در سال ۱۴۰۲ در کشور بیشترین سهم مصرف در بین داروهای تزریقی را به خود اختصاص داده‌اند.

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده‌های دارویی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به روند کاهش مصرف داروهای آنتی‌میکروبیال طی سال‌های اخیر، عنوان کرد: خوشبختانه از سال ۱۳۷۰ تاکنون شیب مصرف این داروها کاهش‌یافته است، اما همچنان مصرف آن‌ها نیازمند مدیریت دقیق‌تر است.

وی با بیان اینکه آموکسی‌سیلین بیشترین سهم مصرف را در بین آنتی‌بیوتیک‌ها در سال ۱۴۰۲ داشته است، ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ پزشکان استان بیشتر دگزامتازون و آزیترومایسین تجویز می‌کردند، اما در سال ۱۴۰۲ آزیترومایسین همچنان آمار بالایی در تجویز پزشکان داشته است.

قربانی شهرت اظهار داشت: طبق آمارها، ۱۱.۲ درصد از مردم بر اثر مصرف آنتی‌میکروبیال‌ها دچار عوارض جدی شده‌اند و ۴.۸ درصد از افراد به دلیل مصرف این داروها جان خود را ازدست‌داده‌اند.

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده‌های دارویی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: افزایش آگاهی عمومی، بازنگری در نسخه‌نویسی و تقویت فرهنگ مصرف منطقی داروها از جمله اقدامات ضروری برای مقابله با این بحران است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: سامانه کشوری ۱۹۰ نیز به‌صورت ۱۲ ساعته از هشت صبح الی به ۲۰شب در دو حوزه کمبود دارویی و اطلاعات مرتبط با دارو و سموم آماده پاسخگویی به مردم است.