مصرف خودسرانه دارو، مسمومیت به دنبال دارد/ ۴۰ درصد از این مسمومیت‌های ثبت شده در استان عمدی است

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: ۲۸ درصد از مسمومیت‌های گزارش شده ناشی از مصرف غیرمنطقی و خودسرانه دارو است که بیشترین موارد مربوط به مسکن‌ها و داروهای خواب‌آور است.

به گزارش فردای همدان، دکتر قدرت‌الله رستمی در جمع اصحاب رسانه با بیان اینکه مصرف خودسرانه دارو، علاوه بر ایجاد مسمومیت‌های حاد و مزمن، می‌تواند سلامت بیمار را به خطر انداخته و مقاومت میکروبی ایجاد کند، اظهار داشت: این موضوع به‌ویژه درباره آنتی‌بیوتیک‌ها بسیار خطرناک است، چرا که مقاومت میکروبی می‌تواند اثربخشی این داروهای حیاتی را به صفر برساند و دست بشر را در برابر بیماری‌های میکروبی خالی کند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه ۴۰ درصد از این مسمومیت‌های ثبت شده در استان همدان عمدی و ۶۰ درصد غیرعمدی بوده است، افزود: مسمومیت‌های غیرعمدی شامل مصرف نادرست داروها، غذای مسموم، گزش حشرات، مصرف مواد مخدر سمی است.

وی بیان کرد: مسمومیت‌های شیمیایی، از جمله مصرف الکل، با سهم ۳۴ درصدی در صدر قرار دارد که ۳۰ درصد از این موارد ناشی از نوشیدن الکل است، پس از آن، مسمومیت ناشی از مواد مخدر و داروهای اعتیادآور با ۱۸.۸ درصد در رتبه سوم قرار دارد.

دکتر رستمی با بیان اینکه در سال گذشته ۲۲ نفر در استان بر اثر مسمومیت شیمیایی جان خود را از دست دادند، گفت: این رقم یک درصد از مجموع مسمومیت‌ها را تشکیل می‌دهد.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید برا اینکه اقدام سریع خانواده‌ها و تلاش نیروهای پزشکی در کاهش آمار مرگ‌ومیر ناشی از مسمومیت تأثیر قابل‌توجهی داشته است، عنوان کرد: دسترسی آسان کودکان به داروهای موجود در منزل به خصوص مسکن های مخدری، آنتی‌بیوتیک‌ها، خطرات جبران‌ناپذیری دارد چراکه مصرف حتی مقادیر اندک این داروها می‌تواند برای کودکان مرگبار باشد.

وی با اشاره به اینکه استفاده بیش از حد یا طولانی‌مدت از داروها نیز می‌تواند باعث آسیب جدی به اعضای حیاتی بدن مانند کبد و کلیه شود، ادامه داد: برای مثال، مصرف نادرست استامینوفن و بیش از اندازه آن می‌تواند به تخریب شدید کبد منجر شود.

دکتر رستمی در پایان خاطرنشان کرد: برای کاهش آمار مسمومیت‌های دارویی باید فرهنگ‌سازی جدی در زمینه مصرف منطقی داروها صورت گیرد.