رویدادهای آسمانی آذر ماه

باشگاه مخاطبان: مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: وداع با هلال ماه صفر 1438، بارش شهابی سالیانه دو پیکری و بروز سومین ابرماه سال 95 از مهمترین رویدادهای آسمانی آذر ماه هستند.       به گزارش “فردای همدان”، عتیقی اظهار کرد: پنجشنبه 4 آذر، سیاره تیر با قدر 1.7- در ساعت 17:39 دقیقه، سیاره […]

باشگاه مخاطبان: مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: وداع با هلال ماه صفر 1438، بارش شهابی سالیانه دو پیکری و بروز سومین ابرماه سال 95 از مهمترین رویدادهای آسمانی آذر ماه هستند.

 

 

 

به گزارش “فردای همدان”، عتیقی اظهار کرد: پنجشنبه 4 آذر، سیاره تیر با قدر 1.7- در ساعت 17:39 دقیقه، سیاره کیوان با قدر 0.4 در ساعت 17:49 دقیقه، سیاره ناهید در ساعت 19:37 دقیقه و سیاره سرخ بهرام در ساعت 21:50 دقیقه غروب خواهند کرد؛ علاقمندان به رصد این اجرام آسمانی از لحظه غروب خورشید تا ساعات ذکر شده، فرصت دارند این اجرام را در نیمه غربی آسمان مشاهده کنند.

وی افزود: با توجه به ساعات ذکر شده در بالا، متوجه می شوید که سیاره تیر و کیوان در شامگاه این روز در جدایی زاویه ای کمی با یکدیگر قرار خواهند داشت و ساعت 04:10 دقیقه بامداد جمعه 5 آذر در وضعیت مقارنه هستند؛ (درحالی که این اجرام شامگاه روز قبل غروب کرده اند و در بامداد جمعه در آسمان قابل مشاهده نخواهد بود) .

 

وداع با ماه صفر و رویت هلال ماه ربیع الاول

عتیقی ادامه داد: یکشنبه 7 آذر در ساعت 23:39 دقیقه این شب، ماه که در صورت فلکی میزان(تراوز) قرار دارد؛ به دورترین فاصله با زمین (بیش از 405 هزار کیلومتر) می رسد و در بامداد این روز به راحتی و با چشم غیر مسلح امکان وداع با هلال صفر 1438 وجود دارد.

وی توصیه کرد که در بامداد دوشنبه 8 آذر قبل از روشنی هوا تلاش کنید هلال صبحگاهی صفر 1438 را در افق شرق- جنوب شرقی آسمان محل سکونت خود شکار نمایید؛ شاید این رصد ویژگی کمترین وداع تا دیدار با هلال را برایتان فراهم نماید.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: سه شنبه 9 آذر ساعت 15:48 دقیقه این روز، ماه نو خواهد شد و یک دوره هلالی 29.53 شبانه روزی را پشت سر گذاشته است. بدیهی است در شامگاه این روز نمی توان متوقع رویت هلال شامگاهی ربیع الاول بود. شب قبل و بعد از ساعت تولد ماه نو(مقارنه)، بهترین زمان ها برای رصد کهکشان ها و اجرام کم نور آسمان با چشم و تجهیزات رصدی است که قدر مسلم باید به دور از آلودگی نوری و هوای شهرها صورت گیرد؛ گروه آموزش کاربردی انجمن نجوم اماتوری ایران معمولا چنین زمان هایی را برای شبهای رصدی به دور از پایتخت جهت اجرای برنامه های آموزشی رصدی، برنامه ریزی می نماید.

عتیقی گفت: شامگاه چهارشنبه 10 آذر، فرصت مغتنمی است تا هلال شامگاهی ربیع الاول 1438 قمری را در سراسر کشور جستجو کنید. کافی است در لحظه غروب آفتاب این روز (متناسب با محل سکونت خود) به افق غرب- جنوب غربی آسمان رصدگاه، نگاه کنید. 10 درجه بالاتر از افق این هلال زیبا را می توانید در برج فلکی عقرب مشاهده نمایید. اگر از تلسکوپ برای رویت این هلال بهره می گیرید، 3 درجه بالاتر (و کمی به طرف راست) از سیاره کیوان، هلال را می توان یافت. عرض های جنوبی تر کشور شانس بیشتری برای رویت این هلال دارند. استفاده از ابزارهای رصدی برای رصد هلال ربیع الاول جهت نیمه شمالی کشور توصیه می گردد. از این شب به مدت 2.5 شبانه روز ماه در صورت فلکی کژدم قرار دارد.

عتیقی خاطرنشان کرد: چهارشنبه 17 آذر در ساعت 12:33 دقیقه، ماه در وضعیت تربیع اول خواهد بود و جمعه 19 آذر ساعت 12:37 دقیقه بامداد، ماه در کمترین فاصله با سیاره سبز آبی اورانوس که در قدر روشنایی5.8 است، قرار می گیرد و حدود 2 بامداد شنبه نیز این اجرام غروب می کنند.

وی افزود: یکشنبه 21 آذر سیاره تیزپای تیر ساعت 07:30 دقیقه صبح این روز، به حداکثر کشیدگی شرقی خود می رسد. (جدایی از خورشید 20.8 درجه). در این زمان بهترین شرایط رصدی برای مشاهده و مطالعه این نزدیکترین سیاره به مهر تابان فراهم است. کافی است پس از غروب خورشید به سمت غرب محل سکونت خود نگاه کنید، جرم کم نور نزدیک افق غربی همان سیاره تیر و یا عُطارد مشهور است.

بارش شهابی سالیانه دوپیکری

عتیقی ادامه داد: سه شنبه 23 آذر شاهد بارش شهابی سالیانه دوپیکری(جوزایی) خواهیم بود. تعداد بالای ZHR (تعداد بارش شهاب در ساعت) این بارش، آن را در راس بارش های سال 95 شمسی قرار داده است. پش بینی می شود در زمان اوج این بارش یعنی ساعت 03:30 بامداد چهارشنبه 24 آذر؛ 120 شهاب در ساعت با جو زمین برخورد داشته باشند که این بدان معنا است که اگر خوش شانس باشید، در هر دقیقه دو شهاب را می توانید مشاهده نمایید. اگر چه از نظر زمانی کشور در شرایط مناسبی برای رصد این بارش ها قرار دارد، اما نور زیاد ماه ربیع الاول 1438، مزاحم رصد شهاب های این بارش است! سیارک فیتون 3200 عامل غیرعادی این بارش زیباست که در سال 1982 میلادی کشف شد و کانون بارش همان گونه که از نام آن مشخص است، در صورت فلکی دو پیکر قرار دارد.

عتیقی ادامه داد: در ساعت 08:07 صبح پس از این شب ستاره چشم گاو(دبران) از پشت مهتاب عبور می کند و بر این اساس، ساعت 3 بامداد چهارشنبه 24 آذر ، ماه از نزدیکی خوشه قلائص عبور می کند؛ اختفای ماه ودبران ، فرصتی است که ساکنان کشور آمریکا بتوانند شاهد آن باشند. همچنین در ساعت 3 بعد از نیمه شب این شب، ماه به کمترین فاصله با زمین (حدود 363 هزار کیلومتر)می رسد.

 

سومین ابر ماه سال 95

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: چهارشنبه شب 24 آذر، سومین اَبَرماه سال جاری قابل مشاهده است. پدیده بزرگترین ماه کامل زمانی رخ می دهد که در کمترین فاصله ماه از زمین، این جرم زیبا به وضعیت بدر برسد. ساعت 03:36 بامداد این تاریخ، ماه کامل خواهد شد. بومیان امریکا با توجه به نزدیک شدن به فصل زمستان و سرما، آنرا ‘ماه کامل سرد’ نامگذاری کرده اند. این ابرماه پس از 24 ساعت از رسیدن ماه به حضیض زمینی به بدر می رسد. همچنین در ساعت 30 دقیقه بعد از نیمه شب این تاریخ (بامداد پنجشنبه 25 آذر)؛ ماه به حداکثر میل شمالی (18.9 درجه) خود در سال جاری می رسد.

عتیقی گفت: یکشنبه 28 آذر ساعت 22:08دقیقه این شب، ستاره شیر دل شیر( قلب الاسد ) درصورت فلکی شیر( نماد انجمن نجوم آماتوری کشور)؛ 1.5 درجه شمال کره ماه، قرار دارد.

منبع: ایرنا