نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
نشست روز جهانی تنوع زیستی ,امسال با حال و هوای متفاوتی در شهر کتاب همدان برگزار شد.
به گزارش فردای همدان، در این نشست که به همت اداره کل حفاظت محیط زیست, نشریه همدان نامه, سازمان مردم نهاد پویشگران سفر پاک و شهر کتاب همدان برگزار شد, مسائل گوناگون حوزه های تنوع زیستی گیاهی و جانوری توسط کارشناسان بررسی و در پایان پس از پرسش و پاسخ,کتاب طبیعت پیمایی بی ردپا به شرکت کنندگان معرفی شد.
برگزاری این نشست در محیط کتابخوانی و فرهنگی , لطف دو چندانی به دغدغه شرکت کنندگان در خصوص تنوع زیستی و محیط زیست بخشیده بود و یاداور این نکته بود که با مطالعه و افزایش آگاهی, میزان توجه به محیط پیرامونی و محیط زیست افزایش خواهد یافت.
در ابتدای نشست معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان به مسئله اقتصاد و تنوع زیستی پرداخت و گفت: اقتصاد نفتی ما متاثر از تنوع زیستی است و تنوع زیستی در طول قرن ها منجر به تولید مواد نفتی شده و اقتصاد ما را سالها مدیریت کرده است.
مهدی صفی خانی افزود: تنوع زیستی در زندگی ما نقش پر رنگی دارد و در حوزه تنوع زیستی گیاهی , نقش گیاهان دارویی اجتناب ناپذیر است. وی اضافه کرد: رونق اقتصاد گردشگری طبیعی با توجه به تخریب طبیعت سخت و زمان بر است.
وی خاطرنشان کرد: در سازمان حفاظت محیط زیست باید بیشتر به حوزه های گوناگون تنوع زیستی بپردازیم اما در شرایط فعلی عمده تمرکز این سازمان بر روی گونه های جانوری بزرگ جثه پستاندار است در حالی که بخش هایی از جمله حشرات مورد غفلت واقع شده است و گاهی مواقع به خاطر عدم شناخت از حوزه حشرات سو تفاهم هایی ایجاد می شود که به بطن جامعه می رسد از جمله ازدیاد پروانه ها پس از بارندگی های اوایل سال جاری که حساسیت مردم و رسانه ها را برانگیخت در حالی که این گونه هیچ آسیبی ندارد و به حفظ تنوع زیستی کمک می کند.
وی افزود: در بخش نگهداری ژن نیز راه های نرفته زیاد است و در سازمان حفاظت محیط زیست هنوز به جایگاه واقعی نرسیده ایم.
صفی خانی بیان کرد: با توجه به روند روز افزون نابودی گونه ها, نابودی ژن ها به صورت شدید تری اتفاق افتاده است و این خطر می تواند بشر امروز را رو به نابودی ببرد.
وی تصریح کرد: اهمیت حفظ منافع بشر در دراز مدت می طلبد در موضوع حفظ تنوع زیستی تلاش بیشتری صورت گیرد و تعهد به تنوع زیستی, تضمین تنوع منابع است زیرا منابع غذایی را با از دست دادن تنوع زیستی از دست خواهیم داد.
وی گفت: بروز بیماری هایی از جمله سرطان ها از مسیر افزایش آفت کش ها و کودهی شیمیایی نیز می گذرد که نقش حشرات و پرندگان در گرده افشانی و کنترل افات می تواند میزان استفاده از آفت کش ها را کاهش دهد و سلامتی را تضمین کند در غیر این صورت با از بین رفتن آفات به طرق شیمیایی, گونه های زیادی نیز در ادامه نابود می شوند.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان بیان کرد: بروز سیل در برخی نقاط کشور در پی کاهش تنوع زیستی و پوشش گیاهی در مناطق بالادست بود.
وی یاداور شد: تخریب زیستگاه ها عمده ترین عامل کاهش تنوع زیستی است برای مثال انقراض میش مرغ در همدان در پی تغییر کاربری اراضی و تخریب زیستگاه این گونه اتفاق افتاد و اکنون امیدی به حضور دوباره این گونه نداریم زیرا زیستگاه گونه در دشت اسدآباد از بین رفته است.
وی افزود: در استان همدان 42 گونه پستاندار, 535 گونه پرنده, 43 گونه خزنده, 4 گونه دو زیست و 40 گونه ماهی در 6 منطقه حفاظت شده و 12 منطقه شکار ممنوع زیست میکنند که 11 گونه در رده آسیب پذیر قرار دارد.
وی با بیان اینکه مساحت مناطق تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست از استاندارد کشوری پایین تر است گفت: استاندارد کشوری 12 درصد است اما تنها 3/2 درصد وسعت استان منطقه حفاظت شده است.
رمضان کلوندی نیز در ادامه نشست گفت: کاهش تنوع گیاهی در استات همدان نسبت به 20 سال گذشته محسوس است برای مثال گونه موسیر که در گردنه آوج همدان به وفور دیده میشد، الان به زحمت می توان اثری از بذر این گیاه به دست آورد که در ایجاد این فاجعه پای انسان در میان است و اهمیت موضوع را مردم هنوز احساس نکرده اند.
وی تصریح کرد: وقتی تنوع گیاهی از بین برود دودش به چشم همه می رود. وقتی ریزگرد ایجاد می شود همه منطقه از آن متاثر می شوند.
کلوندی گفت: با از بین رفتن هر گونه گیاهی بیش از 30 گونه جانوری از بین خواهد رفت زیرا زیستگاه جانوران از بین می رود و در این میان از بین رفتن گونه های بومی دردآورتر است زیرا نمونه آن در دنیا وجود ندارد.
وی ادامه داد: گونه مفرا به جز دامنه های الوند همدان در هیچ جای جهان وجود ندارد اما بهره برداری بی رویه در سال های اخیر باعث شده است که این گونه در آستانه نابودی کامل قرار گیرد.
وی با بیان اینکه گونه های بومی قابل قیمت گذاری نیستند بیان کرد: وقتی گونه ای از بین می رود کشت و زنده کردن آن بسیار سخت می شود برای مثال در جنگل گیان آنقدر محیط را تخریب کرده ایم که وقتی پای گیاه بذر می افتد قادر به رشد نیست و در تپه عباس آباد به دلیل تخریب اقلیم, هرگونه ابیاری و داشت و رسیدگی به گونه های کشت شده نتیجه دلخواه را در پی ندارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اثرات ویرانگری سیل بیست برابر زلزله است افزود: وقتی با دست خودمان در بالادست پوشش گیاهی را تخریب و از بین می بریم, انتظار نیامدن سیل پس از بارندگی شدید بیهوده است.
وی اظهار کرد: در شهر همدان به جای اینکه ساختمان سازی به سمت دشت برود, به سمت باغات و کوهپایه های الوند می رود و بهترین خاک ها و پوشش گیاهی همدان را نابود می کنیم.وقتی با دست خودمان باغ را در بالادست از بین می بریم, باران جایی برای نفوذ ندارد.با پیاده راه سازی فضایی برای گیاهان باقی نمی گذاریم که آب جاری باران به زمین نفوذ کند.
وی خاطرنشان کرد: پوشش گیاهی مانند اسفنج شدت آب را می گیرد و در بحث تنوع زیستی همه باید احساس خطر کنند.
وی گفت: اگر فرزندان ما طرز برخورد با پوشش گیاهی و جانوران را یاد بگیرند 30 سال آینده مشکلات کمتری خواهیم داشت اما با روند کنونی در سه دهه آینده 30 میلیون نفر مهاجرت اجباری ناشی از مسائل زیست محیطی خواهیم داشت.
در پایان این نشست کتاب طبیعت پیمایی بی ردپا ترجمه عباس محمدی برای حاضران معرفی شد.