مادر؛ معمار واقعی شخصیت و آینده‌ساز تمدنی فرزندان

نشست تخصصی «مادر؛ معمار شخصیت فرزندان» با حضور جمع کثیری از بانوان همکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و با سخنرانی حجت‌الاسلام رضا محمدی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، و غلامرضا خاکساری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همدان، در تالار اجتماعات شهید سلیمانی برگزار شد.

به گزارش فردای همدان، حجت‌الاسلام رضا محمدی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی همدان، در این نشست با اشاره به جایگاه بنیادین مادر در نظام تربیتی اسلام اظهار داشت: مادر اولین و تأثیرگذارترین عنصر در شکل‌گیری شخصیت فرزند است؛ چراکه کودک در نخستین سال‌های زندگی، بخش عمده‌ای از احساس امنیت، محبت، اعتماد و اولین الگوهای رفتاری خود را از مادر دریافت می‌کند. به گفته وی، مادر نه‌تنها مربی، بلکه معمار شخصیت و حتی آینده‌ساز تمدنی فرزند است و کیفیت ارتباط مادر با کودک، بنیان‌های شناختی، عاطفی و اخلاقی او را تا پایان عمر تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی با استناد به معارف اسلامی و پژوهش‌های روان‌شناسی رشد بیان کرد که تا پایان پنج‌سالگی، بیش از ۷۰ درصد زیرساخت‌های اصلی شخصیت کودک شکل می‌گیرد؛ بنابراین هر نوع بی‌توجهی، کم‌تعامل بودن یا نبودِ برنامه تربیتی مشخص در این دوره طلایی، می‌تواند پیامدهایی همچون ضعف اعتمادبه‌نفس، مشکلات رفتاری، اضطراب یا اختلالات ارتباطی را در آینده به همراه داشته باشد.

حجت‌الاسلام محمدی سه رکن کلیدی تربیت موفق اختصاص زمان باکیفیت، حضور عاطفی مؤثر، الگوسازی عملی برشمرد و گفت:
مادران باید بخشی از زمان روزانه را بدون حواس‌پرتی، با تمرکز کامل بر نیازهای عاطفی و تربیتی کودک اختصاص دهند. این زمان، زیربنای شکل‌گیری احساس تعلق و ثبات روانی کودک است.

وی تأکید کرد که حضور فیزیکی کافی نیست؛ مادر باید در کنار فرزند با آرامش، محبت، حمایت و گفت‌وگو همراه باشد تا کودک احساس امنیت و ارزشمندی کند و کودک بیش از آن‌که از کلمات تربیت شود، از رفتار والدین درس می‌گیرد. مادر الگوی نخست اخلاق، سبک زندگی، صداقت، نظم، مسئولیت‌پذیری و ایمان برای فرزند است.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی همدان همچنین افزود: اگر رفتارهای صحیح در خانواده نهادینه شود، اصلاح جامعه قطعی است. تربیت ریشه بسیاری از آسیب‌های اجتماعی و اخلاقی است و هر تحول پایدار در اجتماع باید از خانواده و به‌ویژه مادر آغاز شود.

حجت‌الاسلام محمدی در بخش دیگری از سخنان خود، به ضرورت توانمندسازی مادران اشاره کرد و گفت دانشگاه‌ها، دستگاه‌های فرهنگی و نهادهای مسئول باید با ارائه آموزش‌های تربیتی، روان‌شناختی و مهارت‌های ارتباطی، مادران را در ایفای نقش عظیم خود یاری دهند. به باور وی، سرمایه‌گذاری در تربیت مادرانه، سرمایه‌گذاری در سلامت نسل آینده و پیشگیری از ناهنجاری‌های اجتماعی است.

وی در پایان تصریح کرد: مادر امروز، سازنده جامعه فرداست. اگر مادران را توانمند کنیم، نسل آینده را بیمه کرده‌ایم.

در ادامه، دکتر غلامرضا خاکساری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان همدان، ضمن قدردانی از حضور پرشور بانوان همکار، این نشست را نقطه عطفی در برنامه‌های فرهنگی دانشگاه دانست و گفت: دانشگاه آزاد اسلامی همدان تقویت جایگاه تربیتی و خانوادگی بانوان شاغل را از اولویت‌های اصلی خود می‌داند.

خاکساری تأکید کرد: حمایت از مادرانِ شاغل، حمایت از رشد سالم خانواده و توسعه فرهنگی دانشگاه است.